Şcoala Ferdinand I

Se simte miros de primavară, de ceapă verde, urzici, leurdă, salată, lobodă, ştevie, toate crescute la vremea lor şi după hărnicia omului şi voinţa lui de a-şi creşte şi culege singur mâncarea. Şi nu trebuie să fim la ţară să putem face asta, se poate şi la oraş, pe balcon, în faţa blocului sau pe bloc, şi mai ales putem să facem asta de la mic la mare.

Şi dacă are cineva impresia că acest obicei este dat uitarii, nu este pe deplin adevărat, nu trebuie să uităm cum să ne creştem mâncarea. Dacă am uitat e bine să reînvăţăm şi mai ales trebuie să-i învăţăm pe copii noştrii, acasă şi mai ales în şcoli. În Bucureşti se întâmplă asta la şcoala Ferdinand I, în cadrul proiectului Grădina din curtea Şcolii al Asociaţiei România în Tranzitie, tranziţie pe care e bine să o facem fiecare, de la ignoranţă şi neimplicare (pasivitate) la implicarea tuturor pentru binele comunităţii în care trăim.
Proiectul Grădina din curtea Şcolii îşi propune dezvoltarea educaţiei informale pentru un trai sustenabil şi redobândirea abilitaţilor necesare traiului. Toate acestea într-o lume viitoare cu un sistem economic ce poate fi diferit, în care petrolul şi resursele fosile îşi vor reduce importanţa în economie, aceasta devenind preponderent locală, rezilientă şi integrată în comunităţile locale.Robert si Marian studiaza oferta de seminte

Scopul direct al  lecţiilor desfăşurate este integrarea în educaţia copiilor a cunoştinţelor ecologice de bază, a elementelor de biologie practică care au legatură cu alimentaţia şi învaţarea ciclurilor naturale a creşterii legumelor şi fructelor. Învăţăm împreună să colaborăm cu natura.

La Şcoala Ferdinand I reciclăm PET-urile şi le transformăm din gunoi în obiecte utile şi frumoase, pregătim grădina şi mai ales învăţăm cum să lucrăm în echipă.
Copii învăţă cum sunt produse PET-urile şi importanţa celor 3R: reducere (prin alegerea produselor cu o rată mai mică a descompunerii), reutilizare și reciclare.
La atelierele desfăşurate până în prezent copiii au meşterit de zor, au pictat, au dat găuri cu bormaşina ori folosind cui şi ciocan, au cusut şi au tăiat, iar în urma efortului depus, prin muncă de echipă, fiecare a realizat un obiect, fie penar, robot, ghivece sau un panou mare din gâturi de sticlă PET.
În cadrul ultimului atelier am finalizat panoul de artă urbană şi am pregătit răsadurile.
Am avut grijă să folosim pământ bun pentru răsaduri şi seminţe din surse sigure: soiuri româneşti primite de la banca de seminţe din Suceava, de la SEED BANK ori primite de la prieteni, bunici şi părinţi, important este să pui sămânţa în pământ, apoi să o îngrijeşti ca să crească.companion
Am folosit multe soiuri de plante, pentru că o grădină are nevoie de diversitate. Fiecare plantă contribuie la bunastarea alteia: unele fixează azotul (aducând astfel hrană în pământ şi pentru alte plante), altele afânează pământul cum fac rădacinoasele, sau atrag insectele benefice. Altele, pur şi simplu ne sunt dragi şi vrem să le avem în grădină.Matei, in prim plan, bucuros ca se va murdari
Am pus seminte de: roşii mari, cherry şi inima boului, tot felul de ardei şi de vinete, busuioc roşu şi verde, cimbru, tarhon, varză albă şi roşie, gulie, conopidă, leuştean, măghiran, coriandru, salată, crăiţe mari şi mici, cosmos, zorele şi alte legume şi flori.
Continuăm, cu spor şi voie bună săptămâna viitoare. Elevii vor crea imagini din capace de PET de diverse culori pe panoul de artă urbană şi vor termina de pus răsadurile. În tot acest timp vor afla lucruri noi despre permacultură, grădină, plante şi natură.
Mulţumim tuturor participanţilor: în primul rând Doamnei Directore Violeta Dascălu, Doamnei Învăţătoare Maria Mihai, celor 35 de copii şi tuturor coordonatorilor: Alina B., Alina C., Anca, Andreea, Cristina, Daniela, Eugenia, Ioana, Mili, Nicoleta, Oana, Roxana, Sidonia, Adrian, Ionuţ, Tudor, Sid şi Mihai.
Grădinărit frumos!

Shares 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *